Cara mengkonsumsi asam gelugur untuk menurunkan berat badan

467 views
Read Time2 Minutes, 54 Seconds

Asam gelugur atau nama botaninya Garcinia cambogia ialah buah yang dikatakan berasal dari India dan Asia Tenggara ini juga dikenali eksotik berwarna kuning dan berbentuk seakan buah labu. Buah yang dengan nama Malabar tamarind, brindle berry dan juga asam keping terutamanya setelah buahnya dikeringkan. Pokok asam gelugur boleh mencapai ketinggian sehingga 20 meter. Batang pokok mempuyai kulit berwarna kelabu yang licin dan dahannya mencecah sehingga ke tanah. Daun pokok asam gelugur berwarna hijau gelap, berkilat, panjang sehingga ke penghujung daun.

Cara mengkonsumsi asam gelugur untuk menurunkan berat badan

Bunganya berwarna merah. Buah yang telah masak berwarna kuning dan selalunya akan dihiris, dikering dan dipakai dalam masakan atau direbus dalam gula dan dimakan sebagai jeruk. Pokok yang tergolong dalam keluarga Guttiferea ini telah mendapat perhatian luas semenjak kebelakangan ini sebab dikatakan isi buahnya yang telah direbus dan kemudian diminum airnya, dikatakan mampu dijadikan sebagai bahan tuk mengurangkan berat badan. Alasan yangdiberikan ialah, buah asam gelugur kaya bahan yang dipanggil asid hydroxycitric atau HCA.

Buah asam gelugur mengandungi asid sitrik, asid tartaric, asid malic, asid ascorbic, asid hidroksi sitrik, flavonoid, serat, vitamin dan mineral. Asid askorbiknya berperanan sebagai anti bakeria. Daunnya pula mengandungi serat, karbohidrat, alkoloid, vitamin dan mineral. Dengan memakan daun, bunga atau buah asam gelugur dapat menurunkan darah tinggi, merawat kencing manis, berat badan berlebihan, gak selera makan dan sakit jantung. Buah, bunga dan pucuknya boleh bertindak sebagai antioksidan dan awet muda.

Baca juga:  Inilah cara mudah turunkan berat badan tanpa ribet

Buah asam gelugur yang telah siap diproses sering dijadikan bahan perisa dalam masakan melayu serta dijadikan bahan tuk menghilangkan rasa atau bau hanyir yang terdapat pada ikan atau daging. Asam gelugur ini mempunyai rasa yang amat masam. Asam gelugor kering digelar asam keping dipakai kebanyakannya tuk bahan masakan sebagai penambah rasa kemasaman dalam masakan.

Berapa banyakkah yang perlu dimakan?

Asam gelugur yang kini semakin dipakai secara meluas tuk produk mengurangkan berat badan di Eropah. Jumlah yang baik bagi pengambilah HCA gak diketahui, walau bagaimanapun pengamal pengawal berat badan mencadangkan 500 mg HCA diambil 3 kali sehari sebelum makan, jumlah yang terlalu rendah dibandingkan dengan yang dipakai dalam uji kaji keatas binatang (berdasarkan per kilo berat badan asas).

Kesan HCA lebih memberangsangkan jika diambil dengan pemakanan rendah lemak sebab HCA gak melakukan apa apa tuk mengurangkan kesan kalori pada pemakanan lemak. Tindak balas mekanisma HCA ialah cuma sebahagian sahaja menghalang penukaran gula asas (simple sugars) kepada lemak, tapi ia amat sesuai dan berkesan apabila diambil dengan gula asas yang tinggi. Pemakanan yang tinggi serat menyebabkan kerosakan Peyerapan HCA seperti dinyatakan sebelumnya.

Baca juga:  Penyebab perut buncit dan cara mengatasinya secara alami

Unsur utama dalam Asam Gelugur ialah ‘Acid Hydroxyl Citric’ (HCA). Dalam kiraan asas harian, HCA terbentuk dari 20-30% buah-buah kecil (berry). HCA yang terkandung di dalam asam gelugur pernah menjadi kajian saintis pemakanan. Terbukti ia amat berkesan membantu mengekang nafsu makan dan menggalakkan penguraian lemak dalam tubuh manusia dan haiwan.

Bilas satu atau dua lembar asam potong lalu masukkan ke dalam satu gelas air panas dan biarkan 30 menit hingga air menjadi suam-suam kuku dan asam gelugur mengembang lalu airnya diminum. Bisa diminum setiap pagi dan malam hari. kamu juga bisa membuatnya dalam botol minuman jika akan dibawa dalam perjalan. Caranya dengan memasukkan 3 lembar asam gelugur yang telah dibilas kedalam botol minuman yang berisi air panas gak perlu ditambah gula.

Rangsangan menurunkan berat badan dengan dua cara asas :

  1. Menyekat seleraPenemuan terbaru mendapati melalui cara peningkatan tahap kimia tertentu dalam otak seperti serotonin, pengatur kepada pengawalan selera, HCA juga dikatakan mungkin mampu menyekat selera makan.
  2. Menghalang pembentukan lemak asid (lipid synthesis)HCA bertindak menghalang penukaran makanan bergula dan berkanji kepada lemak. Ini bermakna HCA dikatakan dipercayai mampu membantu menyekat penghasilan lemak.
1